Powrót do strony tytułowej

Podstawą opracowania posiłków jest dieta dobowa. Dietę należy ustalić po dokonaniu własnej, szczegółowej analizie danych wynikających z poniższych parametrów:
a) płeć, wiek
b) budowa kośćca, waga aktualna, korekta wagi
c) aktywność
d) jednostkowe zapotrzebowanie energetyczne (kcal/1kg mc)

Budowa kośćca decyduje o wadze należnej, oczywiście z uwzględnieniu płci oraz wieku. Warto zwrócić uwagę, że nadwaga nie oznacza mocnej budowy kośćca.
Wartości BMI, aktywność oraz jednostkowe zapotrzebowanie energetyczne podano w opcji dieta.

Podział diety dobowej na posiłki to zagadnienie trudne, szczególnie dla diabetyka insulinozależnego. Najogólniej można rozróżnić podział dla cukrzycy typu 2 i trudniejszy dla cukrzycy typu 1.

Posiłki dla cukrzycy typu 2, nie wnikając w szczegóły, są zbliżone do posiłków zdrowego człowieka. Musi zaistnieć jednak warunek, że doustne leki powodują sprawne i korzystną dla organizmu wydzielaną insulinę przez trzustkę.

Zagadnienie podziału diety na posiłki, dla cukrzycy typu 1, jest problemem poważnym i niemożliwym do rozwiązania za pomocą kalkulatora, długopisu oraz kartki papieru. Dla rozwiązania tego problemu opracowałem program komputerowy DAIGID.
Poniżej znajduje się kompletny wydruk działania programu DAIGID. Oczywiście, że to wydruk końcowy działania programu z bardzo niekorzystnym procesem leczenia cukrzycy.



Poniżej porównanie podziału diety na posiłki. Kolor niebieski to podział w oparciu o IDO - Insulinemii Dobowej Ordynowanej jako wynik działania programu komputerowego DAIGID.

Jak w każdym posiłku, największą uwagę należy zwrócić na węglowodany jako jedynego źródła glukozy. Przy doborze węglowodanów należy mieć na uwadze indeks glikemiczny tych węglowodanów z równoczesną uważną analizą przebiegu wykresu IDO.

Obraz przebiegu wykresu IDO, podział diety na posiłki z równoczesny podziałem diety i posiłków na węglowodany, białka i tłuszcze (WBT) można poznać w podopcji głównej DAIGID.

Powrót do strony tytułowej

Autor: Karol Goik           Aktualizowano dnia: 2017-01-09